A ROSE IS A ROSE IS A ROSE


Ik las een boek over Gertrude Stein en was geraakt door de woorden a rose is a rose is a rose.
Een cryptische zin die zoiets wil zeggen als: de roos verwijst naar niets anders dan zichzelf, voor eeuwig en voor altijd.
Rozen en bloemen, ze zijn via de liefde, liefdesbrieven en liefdesgedichten tot metaforen van taalraadsels geworden. Niet alleen Gertrude Stein wees ons hierop, ook Mallarmé gebruikte het beeld van een bloem – nog iets algemener dan de roos – als voorbeeld voor het abstraherende karakter van taal. In een prozagedicht schreef hij dat met de uitspraak ‘une fleur!’, alle contouren van die ene bloem naar de vergetelheid worden verbannen, en iets anders dan alle bekende bloemen ontstaat, namelijk de idee van de bloem.
2009

zondag 23 mei 2010

Rosa Damascena’

Essentiële olie van de Bulgaarse roos: ‘Rosa Damascena’
In het Balkangebergte, in het zuiden van Bulgarije, ligt de Vallei der Rozen. In deze vallei wordt al sinds jaar en dag de roos gekweekt die de allerbeste kwaliteit rozenolie produceert; de Rosa damascena. Deze roos produceert de beste kwaliteit essentiële olie.


De Alqvimia’s rozenolie is 100% puur en zeldzaam. De waarde ervan bedraagt 3 maal deze van het edelmetaal goud. Niet onlogisch als men weet dat er voor 1 kg rozenolie 3000 kg rozen nodig zijn, of dat er voor 1 gram rozenolie 1300 rozenbloesems geplukt moeten worden. De beste kwaliteit wordt verkregen door ’s ochtends vroeg die rozen die bijna in volle bloei staan – met de hand – te plukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten